(Nederlands) Clinic: When the Employee Journey meets the Customer Journey

15-06-2018

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Op vrijdag 15 juni hebben Kees Kerkvliet & Bea Aarnoutse ervaringen gedeeld in de clinic ‘When the Employee Journey meets the Customer Journey‘ bij Beeckestijn Business School in Leusden.

 

Staat jouw klant centraal?

Iedere zichzelf respecterende organisatie zegt de klant centraal te stellen. Maar de mate waarin de klant echt centraal staat, komt neer op hoe medewerkers daar invulling aan geven. Dat lijkt een open deur. Maar was het maar zo eenvoudig. In veel organisaties worden de initiatieven om de klant centraal te stellen vorm en inhoud gegeven door de afdeling Marketing terwijl het werken aan medewerkersbeleving de portefeuille van Communicatie en/of HR is.

Marketing, HR & Communcatie

De afdeling Marketing probeert de organisatie klantgerichter te maken door de klant naar binnen te halen. Kleurrijke platen waarop de customer journey is vormgeven prijken aan de muur als stille getuigen van de ambitie om het morgen beter te doen voor de klant. Helaas ervaren veel organisaties bij de implementatie hiervan het effect van ‘de onzichtbare handrem’.

Goedbedoelde initiatieven om de klantgerichtheid te verbeteren komen tot stilstand en het resultaat is ongewijzigde status quo. HR en Communicatie werken aan medewerkersbetrokkenheid met als doel klantgerichtheid ook in vaardigheden en gedrag te verankeren.

Maar, de mate van betrokkenheid van medewerkers zegt niet alles over de mate van alignment. Want zijn de (klant)doelstellingen helder en weten medewerkers hoe zij daar in hun werk aan bijdragen? Voelen zij zich mede-eigenaar van het verhaal? Zijn medewerkers kortom gemotiveerd en ook in staat om deze doelstellingen gemeenschappelijk te realiseren? Een goed doordachte en afgestemde employee & customer journey levert een organisatie veel op. Dit vertaalt zich in medewerkers die ‘aan’ staan op het hogere doel, en hoe zij vanuit hun eigen rol bijdragen aan Customer Excellence.

Over de clinic

In de clinic deelde Bea en Kees inspiratie, handvatten, ideeën over hoe de werelden van HR, Communicatie en Marketing bij elkaar kunnen komen. Doorspekt met praktische voorbeelden vertelden ze over hoe je de Employee én Customer Journey van papier af moet krijgen. Kortom, een clinic die je niet mocht missen!

Bea Aarnoutse is managing partner en strategy director van PROOF en auteur van het boek Alignment 2.0. Kees Kerkvliet is Managing Director en eigenaar van TOTE-M en verbonden als kerndocent aan Beeckestijn Business School met de postdoctorale opleiding Customer Experience & Multichannel Management.